Bloglines

marți, 4 mai 2010

Samizdat sau cum ajunsei sa zic de carti

  Caartile, ferestre-n ziduuuri! Lalala si tralala . 

   Citeste o carte! (fara lala si tralala ca nu merge cu Parazitii)

  In general ceea ce lipseste intr-o societate este lucrul cel mai adesea trambitat. Da. Este adevarat. Noi suntem latinis si depasim cu mult cantitatea legala de logoree pe  milimetru triunghiular si atunci ar putea sa para ca ne lipsesc datoate, dar cultura? 

  Nu ma refer aci la marii si micii nostri scriitori ca astia sunt precum codosii( proxenetii), cei mai buni nu sunt mereu cei mai bine cunoscuti, ci la lectura, frate. La cetit, digerat si apoi rupt si facut cornete de samanata din paginile la o carte. As fi mai moralist decat lupul cu acelasi nume daca v-as zice ca o cultura e vezi, draga Doamne, ce si cum in viata.Ca esti mai bogat cu un metru cub de biblioteca.  (Cartea e scumpa ,dar la fel ca o masina clasica...isi poate creste valoarea in timp), insa nici Papuasi nu putem sta. Nu, nu esti mai bogat, nu esti mai nu stiu cum, dar macar, omule, nu mai esti atat de incuiat.

  Este ironic, traim in epoca in care alfabetizarea a atins cote  "alarmante" si totusi nu citim ca rasa. Atnci cand au "vandut" alfabetizarea maselor, cei de la conducere au dat-o ca pe un panaceu, Un om educat e mai greu de furat, dom'le! Taca! E la fel de usor de furat. Dandu-i educatia ca pe un drept o futaceste fara sa-l doara-n-pai'spe, plebea nu apreciaza ce-i moka. 

 N-am sa zic si eu cum zice tata: Pe vremea mea citeam cu lanterna sub patura! Inghiteam cate un vraf de carti la luna, nooo asa ca voi cate o fituica la un leat! Nu. Nici nu voi mentiona asa ceva pentru ca explicatia e prea banala. Citeau pentru ca nu aveau nimic mai bun de facut. (Existau pe vremea impuscatului filme porno? No, taticu! Vreeai ceva tema de....."gandire", luai si tu Ion si citeai pana gaseai fragmentul ala mai cu aburi din carte. )

Nu o sa zic  nici ca altii mult mai destepti si mai docti decat mine! Nu! 

  Voi zice cum a zis un om cu mult mai mult bun simt decat subsemnatul. Un taran dintr-un sat de munte de undeva din Vrancea. Un sat bogat in purici, pileala, copii si mai nimic altceva.  Ne'a asta a muncit toata viata lui in otelariile Republicii Malgase Romania si nu a fost strain de viciile taranilor orasenizati cu japca. El a zis:" Poti sa mori oricum in viata asta, ma! Doar prost sa nu mori ca-i pacat!" Omul asta a fost bunicul meu si nu a avut prea multa scoala  (pe vremea lui nu se cerea), dar si acum mi-l amintesc citind linistit intr-un colt de bucatarie. 

 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu