Bloglines

marți, 18 august 2009

Cand s-au intors fanariotii???

Daca cineva ar cauta prin cărţile noastre de istorie ar descoperi o epoca extraordinar de asemănătoare cu a noastră.....epoca fanariota.
Cu toţii am învăţat despre acea epoca....vremea cand in limba romana a patruns mirobolantul cuvant ciubuc. Epoca cea mai sumbra a istoriei noastre ca popor...
Am terminat de curand o carte a lui N.Djuvara care taman de epoca aceea se preocupa...ghici ce!
Traim la fel! Cupeurile de lux aduse cu mare cheltuiala de la Viena au fost inlocuite de masini nemtesti ce ruleaza pe aceleasi drumuri inexistente( unele inca mai poarta denumirea de poduri), harababura arhitecturala este aceeasi.....ce s-a schimbat?
Acum nu mai avem turci sa colecteze tributul.....nu mai avem greci care sa ne jefuiasca, avem ceva mai grav...romani cu aceleaşi tendinte!
Oricat de rau a fost sub fanarioţi aveam o scuza! Strainii sunt de vina! Dar acum?
Functiile publice se cumpara in continuare (un post de bibliotecar in orasul meu de provincie pleaca de la 2000 de ron), puterea este mentinuta tot prin arnauti( majoritatea nu erau albanezi, ci romani) acum insa ei se numesc activisti( cine a fost intr-o organizatie de tineret a vreunei formatiuni politice ştie cu cat este plătită ziua de campanie si racolarea de noi cadre).
Pana si sistemul de clan si clica atât de înrădăcinat in zona balcanilor de sud s-a pastrat intact. Uitati-va cati veri, mătuşi si alte nemuri exista in instutiile statului!
Problema cea mai mare este, din punctul meu de vedere, bineînţeles, faptul ca si actuala casta politica se comporta tot ca o forta de ocupaţie.
Mai este ceva...in istoria noastră ca naţie, noi nu am cunoscut democraţia reala decât in perioada de coagulare a statelor medievale si atât....apoi a urmat domnia autoritara a domnilor si republica aristocratica impusa de boieri si marile familii politice.
Acum aristocratia s-a dus( sa nu insultam sângele albastru considerând ca vreunul din clanurile actuale se pot numi nobili sau măcar boieri) ce a mai rămas este o mână de plutocrați ca să nu insultam oligarhii ruși comparându-i cu Radu Mazăre și compania.
Eu aș vrea să știu doar atât...fanarioții au plecat vreodată? Dacă da.....când s-au întors?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu